Ska nya röster sjunga

Min morfar, Haldo Milton

Min morfar, Haldo Milton

Ni som känner mig vet att min morfar gick bort nyligen nästan 90 år gammal, och ni vet också att han stod mig mycket nära. Min mamma har i flera år talat om att hon skulle vilja att Mikael Wiehes Ska nya röster sjunga skulle spelas på morfars framtida begravning. När morfar så blev sjuk och vi började förstå hur det skulle komma att sluta började jag lyssna på låten och då slutet närmade sig gick den på repeat i hörlurarna.

När allt var över bestämde jag mig för att som en hyllning till morfars fackliga och politiska engagemang och hans person spela in en egen version av låten. Den versionen skulle också komma att spelas på begravningen.

Detta är Mikael Wiehes ord, men det är min hyllning till morfar.

Läs vidare nedan för ytterligare information.

Följande mail skickades till Mikael Wiehe med viss förhoppning om att få svar, men med föga förhoppning om att få tillstånd att lägga ut låten här på bloggen (Mikael torde väl ha bättre saker för sig än att sitta och läsa mail och dela ut godtyckliga tillstånd hit och dit.):

Från:   Anders Milton
Till:   Mikael Wiehe
Ärende: Ska nya röster sjunga

Hej Mikael!

Min morfar gick bort för två veckor sedan, snart 90 år gammal. Han var under hela sitt liv mycket aktiv inom socialdemokratin och fackföreningsrörelsen här i Umeå. Du må tycka att socialdemokratin ligger lite väl mycket i högerkant, och jag är beredd att hålla med dig, men ingen kan säga annat än att min morfar alltid stått på de svaga och utsattas sida.

Nåväl, till saken. Jag har hemma på kammar’n spelat in en version av din utomordentliga ”Ska nya röster sjunga” som skall spelas på morfars begravning, och min fråga till dig är om det finns någon möjlighet att jag kan få tillstånd att lägga ut min version på min blogg. Det är en musikblogg där jag lägger ut låtar jag själv skrivit, helt utan något vinstintresse, men det vore roligt att även kunna lägga ut min hyllning till morfar där.

Jag vet inte ens om du har möjlighet att ge ett sådant tillstånd, men ”friskt vågat, hälften vunnet”. Min version av ”Ska nya röster sjunga” bifogas detta mail.

Hoppas att detta mail når Mikael själv.

Med vänliga hälsningar

Anders Milton, Umeå

Döm om min förvåning då jag en vecka senare fick följande svar:

Från:   Mikael Wiehe
Till:   Anders Milton
Ärende: Re: Ska nya röster sjunga

Hej Anders!

Jag beklagar din morfars död.
Fin version av sången! Du får gärna lägga ut den
Vänliga hälsningar

Mikael Wiehe

Tack snälla Mikael för att du tog dig tid, för Ska nya röster sjunga samt för att du gav tillstånd att låten fick läggas ut här!

Mikael Wiehe – Ska nya röster sjunga (iTunes, Spotify)

Publicerad i Bakom kulisserna, Låtar
3 comments on “Ska nya röster sjunga
 1. Monika Beije skriver:

  Fint Anders!

  Det är känsliga saker dethär med begravningar.De utgör ett avslut på den allra känsligaste tiden närmast dödsfaller.Håller själv i borgerliga begravningar här i Storumans kommun och vet därför hur känsligt det är. Tycker faktiskt om att ta del av de anhörigas berättelser och titta på bilder av den avlidne.Utifrån det ”snickrar” jag ihop ett tal och lägger in den musik som önskas.På kistan rekommenderar jag alltid de anhöriga att placera något attribut som minner om den avlidne,t e x ”fiskeryggsäcken och pimpelspöt”!!!!!

 2. Anders Milton skriver:

  Visst är det så!

  Då vi var och tog avsked av morfar i öppen kista passade vi på att lägga dit några personliga saker som han tyckte om. Under begravningsceremonin nöjde vi oss med en ordförandeklubba på kistan för att påminna om hans föreningsarbete.

 3. Inger Milton skriver:

  Tack snälla Anders för din inspelning som gjorde begravningen personlig och hjärtat lättare. Lyssnar ofta på den. Morfar skulle ha varit stolt och glad, säkert även över travkupongen och snusdosan 😉
  Mamma-kram <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*